Elazığ’da depremzedeler kentsel dönüşümle yeni evlerine kavuştu
24 Ocak 2020 Elazığ depreminin ardından riskli bölgelerde kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen güvenli ve konforlu konut ve iş yerlerine ulaşan depremzedeler Ramazan Bayramı’nı huzur içinde geçiriyor.
TOKİ tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda kentin farklı noktalarında inşa edilen 25 bin konutun 5 bin 755’i, merkez üssü Sivrice ve depremde evleri yıkılan veya ağır hasar gören depremzedeler için inşa edildi. 41 kişi hayatını kaybetti, kentsel dönüşümle yapıldı.
Yapılan incelemeler sonucunda başta Mustafa Paşa, Sürsürü, Rüstem Paşa ve Abdullah Paşa mahalleleri ile Sivrice ilçe merkezi olmak üzere 11 bölge Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle riskli bölge ilan edildi.
TOKİ tarafından kentsel dönüşüm kapsamında riskli bölgelerde, iş yeri, cami, fırın, dinlenme alanları, çocuk oyun alanları, halı sahalar, yürüyüş ve bisiklet yolları, park ve bahçeler gibi yerel mimariye uygun bir alanda inşa edilen konutlar katma değerlidir. çevrelerine.
Aslına uygun olarak inşa edilen modern ve ferah konutlarına yerleşen depremzedeler, Ramazan Bayramı’nı huzur ve güven içinde geçiriyor.
Elazığ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Şube Müdürü Çiğdem Keleşoğlu, devlet gücüyle yapılan 25 bine yakın konut ile eski yapı stokundan büyük ölçüde kurtulan Elazığ’ın yeniden imar altına alındığını vurguladı. Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden minimum düzeyde etkileniyor. .
Keleşoğlu, konutların yaklaşık yüzde 20’sinin kentsel dönüşümle yapıldığını belirterek, “İl genelinde 11 alanda yerinde dönüşüm esasına dayalı kentsel dönüşüm kapsamında 5 bin 755 konut üretildi. hak sahiplerine teslim edilen 792 konut hak sahiplerine verilmek üzere AFAD’a devredildi. Kalan konutların hak sahipliği işlemleri devam ediyor.” söz konusu.
“Güvenli evlerinde yaşamaktan mutlular”
Keleşoğlu, 24 Ocak depreminin ardından Elazığlıların kentsel dönüşüm projelerine büyük talep gösterdiğini, bu talebin son depremlerle birlikte hızla ülke geneline yayıldığını söyledi.
Vatandaşların talepleri doğrultusunda yerinde kentsel dönüşüm projelerine hız verdiklerini kaydeden Keleşoğlu, şöyle devam etti:
“Depremlerden dolayı ülke genelinde çok acılar çektik. Rabbim bir daha böyle acılar göstermesin. Vatandaşlarımız evlerini almaya başladıkları andan itibaren çok memnun kaldılar. Depremlerden dolayı travmalar yaşadılar, artık memnunlar. inançlı meskenlerinde yaşamlarını sürdürüyorlar, memnuniyetleri çok yüksek” Evlerinde gönül rahatlığı ve inançla yaşamaktan mutlular. Kendilerine yeni evlerinde nice mutlu bayramlar diliyorum.”
“Ortada kaldık deyince evimiz yıkıldı, evimiz yapıldı”
Depremzede Aynur Coşkun, 3 yıl önceki depremde Abdullah Paşa Mahallesi’ndeki evlerinin ağır hasar aldıkları için yıkıldığını ancak devletin onları yeniden ev sahibi yaptığını söyledi.
Coşkun, yeni konutundan çok memnun olduğunu vurgulayarak, “Evimiz yıkıldı, ortada kaldık, evimiz yapıldı, gelip oturduk. Hep dua ediyoruz, Allah devletimize zarar vermesin. .Cumhurbaşkanımızın Allah sıhhat ve afiyet versin.” dedi.
Sürsürü Mahallesi’nde esnaf olarak çalışan Alkan Hayta da kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan iş yerinin yerine daha büyük bir iş yerinin yapıldığını belirtti. ifadeleri kullandı.
Sürsürü Mahallesi 2. Etap konutlarının şantiye sorumlusu Tekin Demirkıran, 802 konut ve 42 dükkandan oluşan sitelerinin sosyal donatılarıyla tam bir yaşam alanı olduğunu belirtti.
“Kahramanmaraş depreminden sonra sitemizi ziyaret ettik en ufak bir çatlak yoktu, sadık apartman yoktu. Depremden sonra tüm sakinlerimizin yakınları buraya sığınmaya geldiler. Deprem haftasında sitemiz tıklım tıklım doldu. devletimizin yaşanabilir inançlı evleri var. TOKİ burada çok güzel bir iş yaptı. Çevre mahallelerden bile park alanlarımıza dinlenmeye geliyorlar. Sakinlerimiz, çocuklarımız burada inançla yürüyor, oynuyor.”